Over Oirschot

 

De gemeente Oirschot telt maar liefst 320 Rijks- en gemeentelijke monumenten en twee beschermde dorpsgezichten. De oude gotische Sint-Petruskerk in Oirschot is meer dan vijf eeuwen oud en het voormalige raadhuis dateert uit 1513. In de schaduw van het plein ligt het intieme Vrijthof met het Boterkerkje, dat het oudste tufstenen godshuis van Brabant is. Ook elders in de gemeente staan bezienswaardige monumenten, zoals de gerestaureerde watermolen van Spoordonk die over een riviertje is gebouwd en de geheimzinnige toren van Oostelbeers die half verscholen tussen de akkers en bomen staat. 

Vanouds is Oirschot een plaats waar veel kunstenaars hun inspiratie vinden. Er zijn diverse ateliers en galerieën, maar ook allerlei antiek- en snuisterijenwinkels waar u heerlijk kunt rondsnuffelen.

Niet alleen het centrum van Oirschot en de dorpskernen Spoordonk, Middelbeers, Oostelbeers en Westelbeers zijn aantrekkelijk; al wandelend en fietsend kunt u ook genieten van een zeer gevarieerd landschap in maar liefst elf natuurgebieden. Unieke landgoederen, dichtbegroeide bossen, uitgestrekte heidevelden, prachtige bolle akkers, landelijke beekdalen, bloemrijke graslanden en plantrijke vennen wisselen elkaar af.

Oirschot opende als eerste gemeente in Nederland een uniek wandelroutenetwerk, waarmee u uw eigen wandeling kunt uitzetten. De routepaaltjes wijzen de weg naar de knooppunten die samen maar liefst 180 kilometer aan wandelpaden verbinden. De gemeente ligt ook midden in het fietsknooppuntensysteem van de Kempen, de Meijerij en Midden-Brabant.

Na een stevige wandeling of fietstocht is het goed rusten. Geen probleem, want de gemeente is rijk bedeeld met horeca: typisch Brabantse cafés, eenvoudige pannenkoekenhuizen en restaurants van klasse. De met vele terrasjes omzoomde Markt van Oirschot is natuurlijk het rustpunt bij uitstek. In de weekeinden in het zomerseizoen speelt er zich altijd wel één of ander evenement af.

En ook als u niet van wandelen of fietsen houdt zult u zich in Oirschot niet vervelen: een bezoek aan een museum, een huifkartocht of meer sportieve activiteiten zoals midgetgolf, zwemmen of kruisboogschieten behoren tot de vele mogelijkheden

Oirschot, met recht monument in het groen!

↑ naar boven
Welkom! Wij willen graag dat onze website goed leesbaar is en optimaal werkt! Hiervoor gebruiken wij cookies.
Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor de aanwezigheid ervan.
Accepteren