Ajaxloader
Woningaanbod, klik hier:

Mierlo

Mierlo is een plaats in de gemeente Geldrop-Mierlo (provincie Noord-Brabant). Per 2015 telt de plaats 10.224 inwoners[1].

Tot 1 januari 2004 was Mierlo een zelfstandige gemeente. Uiteindelijk fuseerde Mierlo in 2004 met Geldrop tot Geldrop-Mierlo. De kern Mierlo is met ongeveer 10.000 inwoners de kleinste kern van de fusiegemeente.

Er bestaat onder de inwoners van Mierlo enige wrevel jegens de nabijgelegen stad Helmond, na annexaties in het verleden vanwege stadsuitbreiding. Met name de annexatie van Mierlo-Hout, thans een Helmonds stadsdeel, in 1968 leverde veel verzet op. Naar verluidt is de almaar verder oprukkende stad een van de doorslaggevende factoren geweest om samen met Geldrop tot een gemeente te komen, om te voorkomen dat Mierlo door Helmond opgeslokt zou worden.

Het is echter publiek geheim dat menig Mierlonaar niet geheel tevreden is met de nieuwe fusiegemeente: de gemeente lijkt niet daadkrachtig genoeg te zijn tegenover de steden Helmond en Eindhoven. De bevolking is er grotendeels katholiek.

Onder burgemeester J.J.F. Krol (1908-1994) is in 1963 een nieuw gemeentehuis tot stand gekomen. In het oude gemeentehuis is inmiddels de Heemkundekring Myerle gevestigd. Ook wordt het gebouw gebruikt voor bruiloften.

Bron: Wikipedia
↑ naar boven